+31 (0) 6 55 746 736 info@despirituelesportschool.nl

De kalender geeft aan dat het december is, dus het einde van het jaar nadert en het zijn de donkerste dagen van het jaar. Een mooi moment om eens op een andere manier iets te ‘belichten’.

De meeste mensen bewegen zich in hun leven voort met de kalender in hun systeem. Daarom hebben we ook allerlei vaste feestdagen en houden we ons bezig met dezelfde jaarlijkse herinneringen en herdenkingen. Jaar na jaar worden dezelfde programma’s afgedraaid. Je zou bijna zeggen dat mensen zijn geprogrammeerd.

Voor de natuur is dit heel anders. Die heeft geen kalender, alleen seizoenen. Voor de dieren en plantenwereld bestaan er geen maanden, data, weken, jaren. In ieder geval niet in hun beleving. Ze leven met de dag en alles dat daar bijhoort. Dus ook zomer, winter, lente en najaar.
De winter is voor de natuur een tijd van zich terugtrekken. Groei en bloei komen even stil te staan zonder dat leven verdwijnt. Alleen vindt die plaats binnenin of ondergronds.

Hoe anders is het met de mens. Zodra de donkere dagen naderen en aanbreken, zijn er allerlei drukke activiteiten. Halloween, Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw met het nodige vuurwerk. Natuurlijk wordt dit flink aangekleed met cadeautjes, veel eten en een behoorlijk extra gebruik van alcohol. Want we moeten toch vooral ontspannen, maar ondertussen zitten vele mensen in de stress. Over de te kopen cadeaus, wat te eten, nieuwe kleding, het werk nog even af krijgen voor de feestdagen, de familie die op bezoek komt enz. 

Hoe zou het zijn als we ons net als de natuur zouden gedragen? Ons terug trekken naar binnen in letterlijke en figuurlijke zin. Tijd voor overdenking, meditatie, contemplatie, rust nemen, matigheid in plaats van druk, druk, druk. Het zou ons erg ten goede komen. Het levenstempo omlaag brengen is zéér goed voor het hart.

Als er iets is waar de mens veel moeite mee heeft dan is het wel met loslaten. Maar dat kan ook alleen als je geaccepteerd hebt. Accepteren en loslaten behoren misschien wel tot de meest belangrijke dingen voor een mens om aan te leren. Juist even dat stilstaan en overdenken, bemediteren, contempleren helpt bij een acceptatie en loslaat proces. De winter en diens donkere dagen is juist zo’n mooie tijd hiervoor. Natuurlijk zou het fijn zijn als je direct bij alles tot acceptatie kan komen en snel weer kan loslaten, maar helaas is dat aan de gemiddelde mens veelal niet gegeven.
Als je tot rust komt, dan kan je ook weer nieuwe energie opbouwen en nieuwe ideeën krijgen. De geest en dus ook het lichaam kunnen het oude verwerken en loslaten waardoor weer ruimte ontstaat.

Kies eens een keer voor iets anders dan het gebruikelijke programma. Keer naar binnen in letterlijke en figuurlijke zin. Wordt stil, voel, adem, doe niets, maak ruimte, lees een inspirerend boek, ruim op. Dus geen drukke boodschappen, feestjes en dergelijke. En als je met een gezin bent, houd het eens klein en gewoon. Zodat ook je kinderen een andere kant kunnen ervaren.

Politici en vooral grote bedrijven zouden dit soort ontwikkelingen niet fijn vinden, want al die consumptie is immers belangrijk voor de economie. Dit is natuurlijk onzin, maar dat is een ander verhaal. Terwijl we het beter dan ooit zouden hebben, zie en hoor ik alleen maar meer mensen met burn-outs, meer files, meer ziekte, meer problemen. Ondertussen blijven we de gebruikelijke programma’s gewoon doordraaien. Tijd voor een reset.

Volgens mij is er een behoefte voor andere keuzes. De vraag is alleen of mensen die durven te maken. Kies eens voor iets anders dan de zogenaamde sociale verplichtingen. Kies voor rust, ruimte en jezelf en inspireer anderen hetzelfde te doen. Onthoud goed dat je altijd vrij bent om vrij te zijn. En als anderen daar een probleem mee hebben, vertelt dat denk ik meer over hen dan over jou. Echte liefde laat een ander immers altijd vrij.

In liefde en vrede.

Namasté

Gerrit