+31 (0) 6 55 746 736 info@despirituelesportschool.nl


Toen ik nog in de Vechtkunst wereld zat en al lange tijd les gaf, nam ik soms nieuwe inspiratie en oefeningen mee uit trainingskampen. Die waren vooral bedoeld voor de gevorderden, oftewel de zwarte banders. Opvallend was echter dat men dat dan een vreemde, rare training vond of gekke oefening. Ze stonden niet meer open voor wat nieuws. Immers ze hadden de zwarte band en konden natuurlijk al een en ander. Daar hadden ze zich zo aan vastgeklampt dat door de nieuwe oefeningen hun kunde werd aangetast. Ze waren ergens al goed in en dat nieuwe was daarom gek of vreemd. Geen openheid meer om hun blikveld of ervaring te vergroten.

Dit gebeurt vaker in het leven van volwassenen. Zodra we een ‘kunstje’ hebben geleerd, dan zijn we goed ergens in en bij iets nieuws ontstaat weerstand. Als kind heb je daar meestal geen last van. Je kunt wel iets eng vinden, maar je bent vaak nog verlangend om iets te leren. Heel jong is het lopen en fietsen. Dat vergde wat oefening, maar uiteindelijk gaat het vanzelf. Daarna vind je het heel normaal dat je dit doet.

Daarom is het ook goed om kinderen al jong te leren mediteren. Ze staan nog open voor nieuwe ervaringen en gaan het gewoon doen. Ik hoor nog wel eens mensen zeggen: ‘ Dat is niets voor mij’. Ze vinden zichzelf er te onrustig voor of hebben een ander excuus. Wat ze volgens mij eigenlijk zeggen is: ‘Ik word dan geconfronteerd met mezelf en dat wil ik niet’. Als kind wordt je ook geconfronteerd met je nog beperkte fysieke ontwikkeling, maar toch ga je het doen. Diep van binnen weet je dat dit goed voor je is of dat je dit moet gaan doen.

Dat diep van binnen is precies wat de meeste mensen zijn kwijtgeraakt. We worden geregeerd door onze overtuigingen en gedachten die we als waarheid aannemen en beperken daarmee onze mogelijkheden. Geen nieuwe ervaringen totdat het leven je er soms toe dwingt. Juist dat contact met je innerlijke bron is wat je weer ontwikkelt door meditatie. Je authentieke zelf komt weer naar boven. Dat kan inderdaad confronterend zijn en zelfs leiden tot veranderingen in je leven die je ‘Mind’ graag wil vasthouden. Echter je zult merken dat het je meer geluk brengt dan je eerst kan beseffen. Net als bij het eerste fietsen of lopen heb je in het begin misschien alleen wat hulp nodig. Totdat het natuurlijk voor je wordt, net als eten, drinken, lopen enz.

Hoe graag wil je (weer) in contact zijn met je intuïtie, je innerlijke wijsheid, je inspiratie, je natuurlijke gevoel van happy zijn, enz.? Als je dat graag wilt, dan zeg je niet meer dat iets vreemd is, gek is, of niet voor jou. Dan zul je gaan oefenen. Meditatie heeft ongelooflijk veel mogelijkheden en voordelen. Ook bij het omgaan met pijn, voor heling van binnenuit en nog veel meer. Zelfs de grote (rijke) ondernemers in de wereld weten het. Die doen het elke dag of in ieder geval heel regelmatig. Dan heb ik het nog niet over alle grote spirituele meesters die allemaal hetzelfde zeggen. Wordt stil!!!

Wordt stil in jezelf en zoek de stilte op. Zet die radio uit en die tv. Creëer stilte om je heen en ervaar wat er gebeurt. Je zult merken dat dit al weerstand op kan roepen. Het is immers een vreemde rare oefening. Maar je bewustzijn wordt snel groter en na een tijdje ga je bewust kiezen voor stilte of geluid. Je merkt dat je anders met dingen omgaat. Je wordt kalmer, vrediger, minder oordelend, minder verdedigend, meer accepterend, laat makkelijker los en blijft meer in balans. Succes.

Namasté