+31 (0) 6 55 746 736 info@despirituelesportschool.nl

‘Waarom trainen we eigenlijk?’ en ‘Wat betekent trainen voor jou?’. Vroeger trainde ik heel competitief en grensverleggend. Dat gaf een tijd veel voldoening. Gaandeweg ontdekte ik dat er samenhang was tussen mijn fysieke welzijn en mijn geestelijke welzijn. Door het verkennen van oosterse trainingsvormen kwam daar de spirituele dimensie bij. Wat een rijk palet geeft dit in het ervaren van je lijf, je leven. In deze blog licht ik dit verder toe.

Fysiek
In tegenstelling tot veel maatschappelijke ontwikkelingen waarin ons letterlijk steeds meer beweging uit handen wordt genomen, is ons lichaam gemaakt om te bewegen. We zitten vol spieren, pezen, botten en gewrichten die op een ingenieuze manier kunnen samenwerken. Op een minstens zo intelligente manier voorziet het lichaam ze van de juiste brandstof om te kunnen (blijven) bewegen. Als je niet traint of beweegt verlies je vermogen om te bewegen. Dit wordt gelukkig niet zomaar nul, maar bepaalde dingen kun je misschien ‘ineens’ niet meer. Is dit erg? Dat bepaal jezelf en het hangt er grotendeels samen met wat je doet of wilt doen in dit leven. Hoe wil jij jezelf tot uitdrukking brengen en welke fysieke vermogens passen daarbij?

Mentaal
Een ander aspect van trainen is het mentale aspect. Er is een bepaalde mentale kracht voor nodig om te kunnen trainen, om vol te kunnen houden als je spieren beginnen te protesteren, om steeds opnieuw te gaan trainen ook als je geen zin hebt, om te volharden in het ‘doel’ dat je voor ogen hebt. Mentale kracht lijkt wat minder grijpbaar, maar dit is zeker iets dat je kunt ontwikkelen. Door te trainen ontdek je jouw mentale kracht, en waar je je grenzen kunt verleggen. Dit is een belangrijk aspect van trainen, je ontwikkelt meer focus, weerbaarheid en samen met meer fysieke kracht neemt je belastbaarheid toe.

Spiritueel
Het spirituele aspect van trainen is de minst grijpbare en ook de meest verfijnde vorm. Als we dieper inzoomen op beweging en ons bewegingsapparaat, tot aan de aansturing op het niveau van cellen of moleculen ontdek je dat alles energetisch met elkaar is verbonden en onderling communiceert, via signaalmoleculen, reflexen en zintuigelijke prikkels en via ons denken.
Doorgaans kunnen we prima het kleinste kriebelbeestje op onze huid waarnemen, maar zijn we ons weinig bewust van wat zich binnenin onszelf afspeelt. Van de ene kant een zegen, want met veel zaken kun je je beter niet bemoeien. Dat heeft de natuur al perfect geregeld.

Er is echter een keerzijde. Door de toegenomen prikkels van buitenaf worden we meer en meer belast en tegelijkertijd steeds minder sensitief voor de signalen die we van binnenuit krijgen en waar we wel iets mee ‘moeten’. Sommige mensen zijn zich dit bewust en ervaren letterlijk dat ze zich niet verbonden voelen. Dat is een signaal om weer op zoek te gaan naar die verbinding. We weten uit eigen ervaring dat onze trainingen in al deze drie aspecten van waarde zijn en willen dat graag met zoveel mogelijk mensen delen. Kom daarom gerust eens onze trainingen ervaren.